The following problems, when solved by the reader, will deepen the
conviction that evolution is impossible. The erroneous guesses by
evolutionists may be checked up and disproved by mathematical
problems. No stronger proof could well be devised. For pattern
solutions, refer to the preceding text. A reward will be given to the
first person who points out a material error. Test, verify or correct
the following solutions:--
1. If the first human pair lived 2,000,000 years ago, as the
evolutionists claim, and the population has doubled itself in every
1612.51 years (one-tenth the Jewish rate of net increase), what would
be the present population of the globe? Ans. 18,932,139,737,991
followed by 360 figures; or 18,932,139,737,991 decillion, decillion,
decillion, decillion, decillion, decillion, decillion, decillion,
decillion, decillion; or 18,932,139,737,991 vigintillion,
vigintillion, vigintillion, vigintillion, vigintillion, vigintillion.
2. If the first human pair lived 100,000 years ago (a period much less
than evolution required), what Would be the present population at the
same low rate of increase? Ans. 4,660,210,253,138,204,000; or
2,527,570,733 times as many as are living now.
3. At the above rate of increase, how many human beings would have
survived in the 5177 years since Noah? Ans. 9. How many Jews, in the
3850 years since Jacob's marriage? Ans. 5.
4. If the human race doubled its numbers every 168.3 years since Noah
became a father (5177 years) what would be the population of the
globe? Ans. 1,804,187,000,--just what it is.
5. If the Jews doubled their numbers every 161.251 years since Jacob's
marriage (3850 years ago), how many Jews would there have been in
1922? Ans. 15,393,815, just the number reported.
6. What guess of man's age can stand the test of mathematics? Ans. Not
a single guess ever made assigning a great age to man,--nothing
greater than the age indicated by the Scriptures; 2,000,000, or
1,000,000, or 100,000 years are clearly out of the question.
7. If life began 60,000,000 years ago, and the human race 2,000,000
years ago, how much sub-normal should have been the brain and mind of
man at that time? Ans. 1/30 or 3-1/3%; or 96-2/3% normal; or 1450
c.c., counting 1500 c.c. normal,--more nearly normal than many nations
now.
8. How much if life began 500,000,000 years ago? Ans. .4%; or 99.6%
normal; or 1494 c.c., far more c.c. than a large part of mankind can
claim.
9. If man had, in 58,000,000 years, developed only the same skull
capacity as the other members of the simian family (not over 600
c.c.), how much must he have gained in 2,000,000 years? Ans. 900 c.c.,
which is a development 43.5 times as rapid in 2,000,000 years as in
the 58,000,000 years preceding. How could that be?
10. If life began 500,000,000 years ago, how would the rapidity of
skull and brain development in 2,000,000 years compare with that of
the 498,000,000 years preceding? Ans. 373.5 times as great.
11. If the skull of the pithecanthropus was two-thirds normal, or 1000
c.c., how many years ago must it have lived, in case life began
60,000,000 years ago? Ans. 20,000,000; in case life began 500,000,000
years ago? Ans. 166,666,666.
12. If the Piltdown "man" had a normal skull capacity of 1070 c.c., as
claimed, how long ago did he live, if life began 60,000,000 years ago?
Ans. 17,200,000 years. If 500,000,000 years ago? Ans. 143,333,333
years.
13. If the Neanderthal man had a capacity of 1408 c.c. (assigned by
Dr. Osborn), how many years ago must he have lived if 60,000,000 years
have passed since life began? Ans. 3,680,000; if 500,000,000 years?
Ans. 30,666,666. If 1800 c.c. be taken as normal instead of 1500
c.c. as some insist, these great periods since these "ape-men" existed
must be enormously increased, in some cases 50%.
14. If, on the other hand, the pithecanthropus really lived 750,000
years ago, what, with normal development, should have been its skull
capacity, if life began 60,000,000 ago? Ans. 98.75%; or 1481 c.c. If
life began 500,000,000 years ago? Ans. 99.85%; or 1497.77 c.c. In
either case, practically normal.
15. If the Piltdown "man" lived 150,000 years ago, as claimed, what
should have been his brain capacity, if life has lasted 60,000,000
years? Ans. 99.75%; or 1496.25 c.c. If 500,000,000 years? Ans. 99.97%;
or 1499.55 c.c. Very nearly normal.
The above problems prove either that these alleged links could not
have lived in the periods assigned them, or else they must have had a
brain capacity almost normal, and far greater than assigned to them.
16. The habitable countries of the world-total 50,670,837 sq. mi. If
we estimate that the garden of Eden occupied 10,000 sq. mi. or
6,400,000 acres, there would be 5067 such areas in the world. What
chance would Moses have, not knowing, to guess the correct location?
Ans. 1 chance out of 5067,--virtually none at all.
17. If Moses, not knowing the order of creation, enumerates 11 great
events in their correct scientific order, what chance had he to guess
the correct order? Ans. I chance out of 39,916,800. If 15 great
events, as some biblical scholars point out? Ans. I chance out of
1,307,674,368,000. (Solve by Permutation.)
18. If there are now 1,500,000 species of animals, coming from a
single primordial germ or cell which existed 60,000,000 years ago, how
many species of animals should have arisen or matured in the last 6000
years? Ans. 3000; or one every two years. If life has existed
500,000,000 years, 360 new animal species were due in the last 6000
years. Evolutionists declare they do not know that a single new
species has arisen in the last 6000 years! Even Darwin said, "Not one
change of species into another is on record."
19. If the skeletons of 200,000 prehistoric horses were found in a
single locality, Lyons, France, how many skeletons of prehistoric man
should we expect? Ans. Many millions. How many are there? Not a
single or undisputed skeleton of an ape-man!
20. If each of the two eyes and ears as well as the nose and the mouth
occupy, on an average, one-thousandth part of the surface of the body,
what, if we exclude God's design, is the mathematical probability that
they would appear where they are? Ans. .OO1 x .OO1 x .001 x .001 x
.001 x .001; =.000,000,000,000,000,001; or 1 chance in a billion
billion! (Solved by Compound Probability.)
21. Evolutionists claim at least 8 great transmutations from matter to
man: matter, plant-life, invertebrates, vertebrates, fishes,
amphibians, reptiles, mammals and man. If we make the extremely
generous estimate of 60% to represent the probability of each
transmutation, what is the compound probability that all would take
place? Ans. 1 chance in 60, which means an extreme improbability.
22. If there is 1 chance in 10 that each transmutation has taken
place, which is far more than the evidence warrants, what fraction
represents the probability that all these great changes have occurred?
Ans. .1 raised to the eighth power, or .00000001; or 1 chance in
100,000,000.
23. If the probability of a change of one member of one species into
another species be expressed by .1 (an over-estimate), what fraction
marks the probability of a million members making the same change?
Ans. .1 raised to the millionth power; or 1 preceded by 999,999
decimal ciphers; or a common fraction with 1 as a numerator and a
million figures as a denominator; or 1 chance out of a number
expressed by 1,000,000 figures, which would fill 3 volumes like this
book. Such changes were absolutely impossible, but necessary for
evolution.
24. If the scattered remains of the pithecanthropus were found in the
sand only 40 ft. below the surface, and the rate of accumulation were
no greater than the slow accretions that buried the mountain city of
Jerusalem 20 feet deep in 1900 years, what would be the extreme age of
these remains? Ans. 3800 years, instead of 750,000 years.
25. If the Heidelberg jaw was found in sand 69 ft. deep, what would be
its maximum age, estimated in the same way? Ans. 6555 years instead of
375,000. Who believes that sand in a river valley would accumulate no
more rapidly than dust on the mountains? Or that it took 750,000 or
even 375,000 years to cover with sand these precious remains such a
shallow depth? A few centuries at most would account for such a depth.
Can there be any doubt that these were abnormal bones of historic man
and brute?
26. Did any other false theory that ever posed as science, have less
to support its claims than evolution?
27. Believing that a Christian should give to the Lord all above his
necessities, none of the profits on this book will be retained by the
publisher, but all will be donated to missions, to be perpetually
loaned to churches, and to preach the gospel through the secular
newspapers, of the world, and to aid in the free distribution of this
book as explained on pages 116 and 117. How many churches will every
$1000 together with the compound interest thereon, help to build in
300 years, if the average loan to each church is $1000 for 5 years at
5%? Ans. 8,229,024; and the new principal will then be $2,273,528,000.
28. How could $1000 be given to do more good than for these three
purposes?
29. "For what shall it profit a man, if he shall gain the whole world
and lose his own soul?"
30. What shall it profit a man, if he wins great fame as a scientist,
persuades a great multitude to accept evolution, infidelity and
atheism, and leads a great company to the lost world, by destroying
their faith in God and in Jesus Christ?